Havevandring 2011

Den årlige havevandring løb af staben lørdag d. 27. august og var delt i 2 seancer, med hver af vores (Møllemosen's) egne specialister, der frivilligt havde tilbudt at øse af deres viden og erfaring.

 

Det var oprindelig tænkt som et sensommer arrangement, der skulle slutte sommeren af med fællesspisning i Grundejerforeningens ejet Party telt, hvorfor arrangøren havde håbet på et godt fremmøde.

 

Ideen med fællesspisning, blev dog ændret til en øl/sodavand grundet det begrænset antal af tilmeldte medlemmer.

 

Havevandringen startede trods det kedelig vejr, i forhaven Møllemosen 20, hos Lektor ved Institut for Jordbrug og Økologi, Afgrødevidenskab Torben Bo Toldam-Andersen. Torben fortalte og viste deltagerne om sin dyrkning af almindelige og ualmindelige frugt, bærtyper og nødder. Deltagerne fik både lov at smage og føle på diverse bær og løv. I forhaven smagte vi på bær af Aronia (Aronia melanocarpa). Den kaldes også surbær og deltagerne kan bekræfte at de er ret sure og ikke smager specielt godt! Det er normalt en busk men her var den podet på en meter høj stamme af almindelig røn så den fremstår som et lille træ. Den har smukke hvide blomster i skærme og sorte bær i klaser og i efteråret får løvet meget flotte røde høstfarver. Bærrene er meget rige på antioxidanter, og trods smagen som friske bær, velegnede til marmelade og saft (kræver en del sukker).

Havevandringen startede i Møllemosen 20's forhave, hvor Torben viste eksempler på bærdyrkning. Her en bærmispel (Amelancier spicata).

Efterfølgende forsatte vi om i baghaven hvor Torben fortsatte med at fremvise sine mange bær, frugter og sit nyligt plantede podede hjertenødde træ (Juglans asilantifolia).

 

Haven Møllemosen 20 er holdt helt økologisk, hvorfor Torben også kunne øse af sin viden om hvordan man undgår skadedyr i sine afgrøder vha. naturlige bekæmpelsesmidler.

 

Torben forsker til dagligt i dyrkning af frugt træer og kunne derfor give deltagerne en grundig og givtig instruktion i beskæring af æble træer, demonstreret på hans ejet Golden Delicious æbletræ, som stod midt på plænen og struttet med masser af æbler. Til slut uddelte Torben nogle små hæfter om økologisk dyrkning af frugt og bær i haven samt anbefalinger om valg af sunde sorter.

Torrben står foran sine to vine og fortæller om figner.

Havevandrings deltagerne fortsætter mod Møllemosen 89 for at besøge Finn Eriksson.

Havevandringen satte nu kurs mod haven Møllemosen 89, med et enkelt stop i haven Møllemosen 115, hvor Torben gav gode råd om beskæring af havens æbletræ.

Havevandringen ankom nu til Finn Erikssons (medlem af Haveselskabet styrelsesråd) have ved Møllemosen 89.

 

Finn fortalte om hans mange års erfaring med, at kompostere alt sit have- og køkkenaffald, som bliver forvandlet til dejlig næringsrig muldjord. Muldjorden bliver genbrugt i både bedene og i de mange krukker, som Finn har stående omkring i haven.

 

Deltagerne fik både tips og tricks til selv at kunne gå i gang med kompostering.

 

Havekompostering er også en af Haveselskabet mærkesager, da man derved kan undgå at køre alt for meget affald på genbrugspladsen og spare unødige resurser og energi ved ikke at skulle transportere affaldet bort.

Afslutningsvis var der rundvisning i Finns flotte have, som nok er den eneste i grundejerforeningen der ikke har en græsplæne, men i stedet en masse bede.

 

Mange tak til Finn for hans venlige deltagelse i årets havevandring.

 

Finn Eriksson står foran sin hjemmelavet kompostbeholder og fortæller om kompost.

Havevandrings deltagerne lytter interesseret til Finns foredrag om kompostering.

Arrangementet blev afsluttet i Torbens have, med lidt knas og øl, som alle var bygget på bær eller frugter, helt i ånd med havevandringens tema.

Bestyrelsen takker Torben Toldam-Andersen for en flot arrangeret havevandring, som trods det lidt kedelig sommervejr var en stor succes, hos de medlemmer der var mødt op.